OPPstap draagt, als erkende mbo-opleider, bij aan om- en doorscholing binnen zorg en welzijn. Ze
maken carrière switches mogelijk, of dragen bij aan verdere ontwikkeling en groei van personen
werkzaam in de zorg of welzijn. Daarnaast heeft OPPstap erkenningen voor de vervolgopleidingen
Verzorgende IG van College van Zorg Opleidingen (CZO-erkend) en opleidingen ingeschaald in het
Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF).
Wat doet OPPstap?
OPPstap is een onderwijsorganisatie en onderwijskundig adviesbureau dat de vertaling maakt van persoonlijke en professionele ontwikkeling van hun studenten naar de doelstellingen van een zorg- of welzijnsorganisatie. Zij onderscheiden zich door een persoonlijke, krachtige en vooral resultaatgerichte aanpak die hen in staat stelt om slagvaardig en klantgericht te werken en maken gebruik van het netwerk waar de studenten worden opgeleid. Zo hebben ze een zorgorganisatie geholpen die een leerafdeling wilde opzetten. Ze bieden hierbij ondersteuning, zodat dit goed vormgegeven kan worden.
Wie worden er door OPPstap opgeleid?
OPPstap leidt vooral medewerkers op van zorg- en welzijnsorganisaties en stemt het onderwijs af op de behoeften van de organisatie en de studenten. Zij stellen prioriteiten ten aanzien van het curriculum en houden rekening met het feit dat de studenten volwassenen zijn en werk- en levenservaring hebben.
Wat is het resultaat?
Bij de zorgorganisatie die OPPstap ondersteunt leren studenten hun hele netwerk in te zetten om te leren. Denk hierbij aan vaktherapeuten, woonassistenten, artsen, welzijn, familie en naasten. Naast dit netwerk zijn de medestudenten de grootste bron aan informatie voor elkaar, zij runnen immers samen de afdeling. Om dit te realiseren werkt de zorgorganisatie met drie typen studenten op de leerafdeling. Zo is er de beginnende student. Hierbij ligt de focus
op het dagelijks welzijn van de bewoner. Hij/zij is beginnend in theorie en praktijk. De student krijgt begeleiding van de gevorderde student.
Hierna kunnen ze aan de gang als een gevorderde student. Dit is de eerste stap naar de functie van zorgcoördinatie,
er wordt breder gekeken naar vraagstukken en de student krijgt begeleiding van de expertstudent.
Tot slot is er nog de expertstudent. Hij/zij kan overstijgend denken en werken en overziet zijn/haar verantwoordelijkheden. Hier werkt hij/zij actief aan kwaliteit en veiligheid en er is een coachende rol naar medestudenten. De student krijgt ondersteuning van de leercoach en maakt de eerste stap naar de ervaren zorg- of welzijnsverlener.
Op deze manier ontlast OPPstap de instelling en leert ze de instelling hoe deze de begeleiding van de student kan optimaliseren, passend bij het karakter van de zorg- of welzijnsorganisatie of ziekenhuis.
“Dankzij OPPstap heb ik de mooiste carrièreswitch kunnen maken en geen microseconde spijt! Iedere dag geniet ik van alles wat ik nu meemaak en van de mensen om mij heen. Want de cliënten zijn gewoon heel lieve en heel bijzondere mensen.” – student
Met wie werkt OPPstap samen?
OPPstap werkt samen met zorg- en welzijnsorganisaties en zoekt ook altijd de samenwerking met andere organisaties die mensen binnen het domein zorg en welzijn willen opleiden. OPPstap is daardoor een netwerkorganisatie die ook vanuit intern zo is ingericht. Daardoor ontstaat flexibiliteit en daadkracht. Met daarbij een vleugje plezier, dan wordt het leren leuk!
Bekijk hieronder de video:
Uw voorbeeld ook op de website?
Heeft u een inspirerend voorbeeld van een opleidingstraject? Stuur dan een mail naar communicatie@nrto.nl. Bekijk hier alvast alle andere voorbeelden!