In dit voorbeeld laat Zorgcampus zien dat een intensieve persoonlijke benadering werkt. Het leren handelen volgens een patroon en speels opleiden maakt dat leren bijna vanzelf gaat. Daarmee biedt Zorgcampus niet alleen een opleiding, maar ook toekomstperspectief en zelfregie aan de deelnemers.
Wat doet Zorgcampus?
Zorgcampus biedt wettelijk erkende verkorte opleidingen in de zorg aan voor zowel ervaren als startende zorgmedewerkers. Zorgcampus is kleinschalig en maakt haar programma uniek door de heel intensieve persoonlijke begeleiding tijdens de opleiding. Zorgcampus gelooft dat mensen die echt willen en gemotiveerd zijn eerder hun diploma kunnen halen door versneld leren.
Ontwikkelen is leuk, ontwikkelen is doen en ontwikkelen doe je je hele leven lang!
Het uitgangspunt in de aanpak is om te inspireren: ontwikkelen is leuk, ontwikkelen is doen en ontwikkelen doe je je hele leven lang. Iedereen kan leren en zich ontwikkelen, maar dan wel in een prikkelende omgeving die je uitdaagt vragen te stellen. Geen saaie colleges en eindeloze Power Point presentaties, maar doen! In het innovatieve scenario’s onderwijs wat Zorgcampus biedt, ervaren deelnemers direct wat ze in de praktijk tegenkomen en welke kennis en vaardigheden ze nog missen. Met deze speelse en levendige manier van opleiden – met een gezonde dosis humor – lijkt het leren voor de deelnemers bijna vanzelf te gaan.
Wie worden er door Zorgcampus opgeleid?
Zorgcampus is er voor volwassenen die in de zorg willen werken (starters) en voor zorgverleners die al in de zorg werken. Zorgcampus biedt ook voor zzp’ers in de zorg een aantrekkelijk traject met zo min mogelijk inkomstenderving.
Ook leidt Zorgcampus mensen op die (langdurig) in een uitkeringssituatie zitten en gemotiveerd zijn, met ondersteuning van de gemeente, te bouwen aan een financieel onafhankelijk leven.
Wat is het resultaat?
Zorgcampus levert zorgprofessionals af die als vanzelfsprekend methodisch werken. Het rendement per groep ligt tussen de 92% en 100% van de deelnemers. Deelnemers die meerdere malen moeten herkansen en niet binnen 12 maanden alles volgens de eisen kunnen afronden, krijgen persoonlijke ondersteuning en de mogelijkheid verlenging aan te vragen. Iedere deelnemer is het meer dan waard om in te investeren en uiteindelijk met diploma en toekomstperspectief Zorgcampus te laten verlaten.
“Die motivatie wordt gesteund door de duidelijke opbouw en structuur van de lessen. Studenten zien daarbinnen de uitgangspunten van Zorgcampus duidelijk terug. Zorgcampus staat voor leren door te doen. Daarbij combineert zij in haar uitgangspunten hoge eisen aan de zelfstandigheid van studenten met stevige individuele begeleiding. Studenten ervaren dat als stimulerend.”
– Onderwijsinspectie
(bronvermelding: Onderzoek bestuur en opleiding(en), vierjaarlijksonderzoek, 07-05-2019)
Met wie werkt Zorgcampus samen?
Zorgcampus werkt nauw samen met zorgorganisaties waar de deelnemers leren en werken in de praktijk. Voor deelnemers die uit een uitkeringssituatie komen, werken zij samen met verschillende gemeenten. Voor monitoring van de onderwijskwaliteit maakt Zorgcampus gebruik van wederzijdse peer-audits met enkele collegaonderwijsinstellingen.
Uw voorbeeld ook op de site?
Bent u lid van de NRTO en wilt u uw voorbeeld van een opleidingstraject ook graag op onze website zien? Stuur dan een e-mail naar communicatie@nrto.nl. Bekijk hier alle voorbeelden.