Werk verandert en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan razendsnel. Door automatisering dreigen er veel banen te verdwijnen en in elke andere baan worden digitale vaardigheden steeds belangrijker. Organisaties worden steeds technischer, waardoor er grote krapte is in de ICT sector. Het kabinet Rutte IV ziet het oplossen van de tekorten in techniek en ICT als één van de grootste maatschappelijke uitdagingen.
Mogelijkheden voor bij- en omscholing
Gelukkig zijn er veel kansen voor omscholing naar een technologiebaan, ook voor professionals zonder ICT kennis en voor elke leeftijd.
Met FutureLAB krijgen professionals een oriëntatie op de nieuwe arbeidsmarkt, de vaardigheden die hiervoor nodig zijn en de mogelijkheden voor bij- en omscholing. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met NRTO-lid I.AMDIGITAL, JOBON, de SER en Stichting Lezen & Schrijven.
In het interactieve programma van een maand gaan deelnemers onder andere door een scan die digitale kennis en vaardigheden weergeeft. De escaperoom geeft inzicht in de belevingswereld van recruiters anno nu. Ook ondergaan deelnemers een bootcamp met een persoonlijke opleidingsplan. In ieder Lab is een omscholer aanwezig die vertelt over zijn of haar ervaring. Gedurende het traject zijn er coaching momenten en na afloop is er een vervolgtraject waar deelnemers worden gekoppeld aan werkgevers, omscholers en verdiepende modules.
“Ik heb ontdekt dat techniek en digitalisering ook kansen biedt in mijn branche, de hospitality. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gedaan met big data. Ik snap nog niet precies hoe het werkt, maar ik vind het leuk om daar nu meer over te lezen aangezien het ook invloed zal gaan hebben op mijn toekomstige banen. De escape room was bovendien heel leuk om te spelen. Het was een seriousgame waarbij je met een paar andere werkzoekenden allemaal puzzels moet oplossen. Erg leuk om samen te werken met mensen die je niet kent en hierdoor je netwerk te vergroten”
– Emma (54 jaar oud)
In 2022 zijn er weer verschillende startmomenten en edities van FutureLab. Organisaties en overheden die willen bijdragen aan het opschalen van het programma kunnen contact opnemen met I.AMDIGITAL of mailen naar iris@iamdigital.nl.