De aanpak van laaggeletterdheid dreigt verloren te gaan door de voorgestelde bezuinigingen van het kabinet. Jarenlang is met publiek geld geïnvesteerd in een landelijke en regionale basisinfrastructuur, waarin gemeenten samenwerken met partijen als bibliotheken, roc’s, private opleiders, maatschappelijke en welzijnsorganisaties om laaggeletterden te bereiken, te begeleiden en te scholen via een passend onderwijsaanbod. Deze zorgvuldig opgebouwde infrastructuur dreigt te verdwijnen door aangekondigde bezuinigingen van circa 22 miljoen euro per jaar, waarvan 10 miljoen euro op WEB-middelen en 12 miljoen op het programma Tel mee met Taal.
Nederland telt 2,5 miljoen volwassenen met beperkte basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden). Veel van hen zijn in Nederland geboren en getogen. Volwassenen in deze groep hebben vaak moeite om werk te vinden en te behouden en doen vaker een beroep op voorzieningen zoals zorg, schuldsanering en overheidstoeslagen. De geplande bezuinigingen zullen niet alleen leiden tot meer kansenongelijkheid en uitsluiting, maar ook de kloof in de samenleving verder vergroten, waardoor mensen met laaggeletterdheid steeds meer achterop raken.
Oproep aan de landelijke overheid
Samen met Stichting Lezen en Schrijven, de MBO Raad, de VNG, de FNV, Stichting ABC en Divosa pleit de NRTO in een brief aan de vaste Kamercommissie voor OCW voor toereikende en structurele financiering voor de aanpak van basisvaardigheden voor volwassenen. Daarnaast roepen wij de overheid op om een integrale visie te ontwikkelen en interdepartementale samenwerking te versterken om laaggeletterdheid effectief aan te pakken. Lees hier de brief.