Momenteel wordt mijn huis verbouwd. 4,5 week zijn er vakmensen in huis die een vloer leggen, de elektra vernieuwen, een keuken plaatsen, de muren stucen. En onze keuken wordt op dit moment gemaakt op een werkplaats in Barneveld. Allemaal vakmannen (helaas geen vrouwen), allemaal mensen met een mbo-opleiding. Broodnodig zijn deze echte vakmannen en vakvrouwen, nu en in de toekomst.
Waar je administratief werk kunt automatiseren blijft dit mensenwerk. En de werkperspectieven in al deze beroepen zijn goed. Maar juist de instroom in de techniekopleidingen baart zorgen. Het techniekpact, waarin ook NRTO participeert, vraagt hier al jaren aandacht voor. Ook in veel partijprogramma’s van politieke partijen is aandacht voor het vergroten van de instroom in kanssectoren zoals de techniek, technologie en bouw. Denk aan al die mensen die nodig zijn om al die huizen te bouwen, de klimaat en energietransitie vorm te geven. Er zijn gerichte prikkels nodig om jongeren te laten kiezen voor techniek. Maar om inzetbaar te blijven zullen mensen zich moeten blijven ontwikkelen en eventueel moeten omscholen naar een andere sector. Ook in onze vereniging zijn veel techniekopleiders. Praktijkgericht, met docenten uit de praktijk leiden zij mensen op. In de installatiebranche, bouw, procestechniek. Soms zijn het leerwerktrajecten die leiden tot een mbo-diploma, soms korte cursussen om zonnepaneelmonteur of warmtepompmonteur te worden.
De mensen moeten dan wel de middelen hebben om zich om te scholen of bij te scholen. In veel CAO’s zijn scholingsmiddelen opgenomen. Sommige O & O fondsen financieren gelukkig al de omscholing naar een andere sector De STAP-regeling die 1 januari 2022 in gaat maakt ook omscholing naar een andere sector mogelijk De NRTO pleit samen met andere organisaties al jaren voor leerrechten. Daarmee kan je deze leerrechten ook inzetten voor een opleiding die jou nieuwe kansen biedt. En dat kan ook een opleiding van Bank naar Bouw zijn. Wat waarom zou je als bankier of marketeer die altijd klust in zijn huis je niet laten omscholen naar de bouwsector?
Ria van ‘t Klooster
Directeur NRTO