In deze sombere maanden is het af en toe heerlijk als er weer eens goed nieuws te melden is. En dat goede nieuws komt uit het ‘Scholing van UWV-klanten met een arbeidsbeperking”.
Wat blijkt uit dit onderzoek: scholing is voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering een zeer succesvol middel om weer aan werk te komen. En niet alleen om aan werk te komen maar ook om aan het werk te blijven.
Bijna 60 % van de onderzochte groep werkzoekenden voor wie UWV scholing inkocht in de jaren 2012-2018 vond daarna betaald werk. Dat is tweemaal zo veel als gemiddeld voor deze groep gewoon is. En vergeleken met mensen die werk vonden zonder scholing behouden ze ook beduidend langer hun baan.
Welke scholing volgen ze dan?
Vaak volgen ze korte opleidingstrajecten. 40 % volgde scholing die niet langer dan enkele weken duurt. Denk aan opleidingen gericht op een heftruckcertificaat of een veiligheidscertificaat.
In 30 % van de gevallen duurde de opleiding zes maanden tot een jaar. Denk aan ICT gerelateerde opleidingen of opleidingen tot beveiliger of opleidingen in de zorg.
Minder dan 10 % volgde een mbo-opleiding. Voor deze doelgroep is het enorm belangrijk dat ze een certificaat kunnen laten zien. Ook hier goed nieuws. Bijna 80 % rondde de opleiding af met een certificaat.
Van dit soort cijfers wordt je blij. Het laat zien dat het voor mensen voor wie het niet gemakkelijk is om aan het werk komen en blijven scholing een effectief middel is.
Maar nog belangrijker is het maatschappelijk effect.
Werken is goed voor mensen, het maakt mensen zelfstandig, het draagt bij aan hun welzijn en gezondheid. Het draagt bij aan zingeving. En daar zit de grootste winst!
Ria van’ t Klooster, directeur NRTO