In de technische sector is een grote vraag naar vakkundig personeel. Het aantal instromers dat direct inzetbaar is, blijft flink achter op het aantal ervaren technici dat de organisatie verlaat. Onderaan de streep hebben bedrijven meer werk, maar minder vakmensen om het werk uit te voeren. De benodigde vakkennis en vaardigheden voor het werk van nu & in de toekomst zijn continu in beweging. Gezamenlijk met de branche zet SBK Opleidingen zich in om de kwaliteit van de vakmensen te borgen. Met passende leerpaden kunnen vakmensen doelgericht bij- en omgeschoold worden.
Als opleider in de technische branche en aangesloten bij de NRTO biedt SBK Opleidingen diverse trainingen en trajecten aan om vakmensen en omscholers specifieke vaardigheden te leren passend bij hun werk. Steeds vaker stelt SBK daarvoor leerpaden op. Een leerpad is specifiek bedoeld voor omscholers en bestaat uit meerdere trainingen afgestemd op de behoefte van werkgever én de vakprofessional. Een leerpad biedt de mogelijkheid om continue een accent te leggen in opeenvolgende trainingsprogramma’s zodat de vakprofessional zich over langere periode gericht kan ontwikkelen op een bepaald kennisthema of in bepaalde vaardigheden. Binnen het leerpad komen naast de hard skills ook de soft skills aan bod, zoals de beroepshouding en de communicatie. Het is die combinatie die de omscholer klaarstoomt voor een functie in de technische sector.
Grote organisaties in de technische branche hebben vaak een eigen opleidingscentrum en kunnen voor een groot deel aan hun eigen opleidingsbehoefte voldoen door het faciliteren van interne leer- en loopbaanpaden. Echter, voor kleinere bedrijven is dit moeilijker te organiseren. Met name leerpaden voor individuen zijn specifiek en ingewikkeld om op kleine schaal te organiseren. Middels open trainingen is dit wel mogelijk, waarbij een individueel leerpad wordt samengesteld. Een treffend voorbeeld van een geïndividualiseerd leerpad via open trainingen is het verhaal van Frank. Frank heeft zich laten omscholen tot monteur Aarding & Bliksem: ‘Vorig jaar heb ik een carrièreswitch gemaakt. Ik wilde in de bliksembeveiliging en aardingsystemen aan de slag gaan, maar ik had hier geen ervaring mee. Daarom besloot ik bij SBK een specifiek leerpad te gaan doorlopen. Ik ben begonnen met de training Basis Elektrotechniek, voor een grondige basiskennis. Daarna heb ik de cursus Vakbekwaam Persoon gevolgd en tot slot de MABO-opleiding (= Monteur Aarding en Bliksembeveiliging). Zo ben ik de benodigde kennis en vaardigheden opgedaan voor mijn werk en heb ik gelijktijdig een aantal benodigde certificaten kunnen behalen. In het opleidingstraject heb ik geleerd om veilig en verantwoord te werken, evenals welke materialen geschikt zijn en hoe ik een montage correct uitvoer. Omdat ik al tijdens mijn opleiding gestart ben bij mijn nieuwe werkgever, kon ik de nieuwe kennis en vaardigheden direct toepassen. De combinatie van leren en werken zorgde ervoor dat ik me optimaal kon ontwikkelen en nu echt een nieuw beroep heb waar ik in thuis ben.’