Het eerste symposium van de NRTO, getiteld ‘Leven Lang Ontwikkelen’, heeft onlangs plaatsgevonden in Nieuwspoort Den Haag. Het evenement bracht toonaangevende experts met diverse invalshoeken samen om te discussiëren over de toekomst van een leven lang leren en de cruciale rol die private opleiders hierin spelen. Met een marktaandeel van 85% in het volwassenenonderwijs, zijn private opleiders onmiskenbaar belangrijke spelers in de ontwikkeling en uitvoering van een leven lang leren-cultuur. Op het symposium werd de noodzaak van leerrechten, de rol van overheid, werkgever en individu het de noodzaak van een leercultuur om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar flexibele en gepersonaliseerde leermogelijkheden, benadrukt.
Visies op Leven Lang Ontwikkelen
Tijdens het symposium gaven Feite Hofman, Directeur-generaal op het ministerie van OCW, en Stan Kaatee, Directeur-generaal ministerie SZW, in een dubbelinterview de visie op Leven Lang Ontwikkelen namens hun departementen. Wat is de stand van zaken en waar gaan we naartoe. De discussie belichtte de verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen, waaronder werkgevers, werknemers, onderwijsinstellingen en de overheid, en schetste de contouren van de toekomst van LLO in Nederland.
Keynote en paneldiscussies
De NRTO vindt het van belang om het potentieel van mensen, ongeacht leeftijd, te ontsluiten. Zo wordt talentontwikkeling gestimuleerd zodat mensen hun ambities waar kunnen maken. De kracht van de private sector ligt in kwaliteit, ondernemerschap, flexibiliteit en diversiteit in het opleidingsaanbod, inclusief EVC-trajecten en examens. Zo dragen zij bij aan een dynamische en toekomstbestendige arbeidsmarkt. In de panels en keynote waren daarom experts vanuit het bedrijfsleven, politiek en wetenschap uitgenodigd om hun visie toe te lichten.
Bert Beun, voorzitter van de Goldschmeding Foundation, belichtte in zijn keynote speech de noodzaak van Leven Lang Ontwikkelen vanuit het perspectief van mens en maatschappij. Hij heeft een groot pleidooi gehouden voor regionale ecosystemen waar echt samengewerkt moet worden; voorbij eigen belang, maar voor het grotere geheel van LLO in Nederland.
Twee paneldiscussies, met prominente sprekers zoals Guusje Dolsma (VNO-NCW), Raymond Puts (AWVN), Tweede Kamerleden Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) & Mikal Tseggai (Groenlinks-PvdA), Bas Ter Weel (SEO), Heleen Herbert (Heijmans) en Marian Thunnissen (hoogleraar LLO), gingen dieper in op de praktische uitdagingen en oplossingen. Hoe regelen we bijvoorbeeld een systeem van leerrechten? En wie neemt welke rol in dit proces?
Netwerken en toekomstperspectief
Het symposium sloot af met een borrel, waar deelnemers de kans kregen om te netwerken en ideeën uit te wisselen. De NRTO is vastberaden om de dialoog over Leven Lang Ontwikkelen voort te zetten en samen met alle stakeholders te werken aan een toekomst waarin iedereen de kans krijgt om zich voortdurend te ontwikkelen.
We zijn ervan overtuigd dat we met dit symposium de ingrediënten bij elkaar hebben gebracht om LLO weer een stapje verder te brengen. Als NRTO pakken we die handschoen verder op. Een maatschappelijk akkoord over LLO zou binnen handbereik moeten zijn!