Maandag 27 mei sloegen NRTO en het NCP NLQF de handen ineen om private opleiders te voorzien van informatie over het NLQF. Want, zo stelt Ciel Stevens, directeur van de NRTO, een niveau aanduiding van een diploma is ontzettend relevant voor de arbeidsmarkt. “Tevens past dit bij de missie van de NRTO. We willen iedereen duurzaam inzetbaar houden op de arbeidsmarkt.”
Duurzaam inzetbaar
Hoe houdt een niveauaanduiding je duurzaam inzetbaar? In Nederland vindt een groot gedeelte van leven lang ontwikkelen via private opleidingen plaats: zo’n 2,1 miljoen van de in totaal 2,4 miljoen volwassenen die deelnemen aan scholing. Omdat dit in de meeste gevallen beter aansluit bij de leerbehoeften en situatie van de volwassen doelgroep. Wanneer dit onderwijs leidt tot een diploma met een NLQF-niveauaanduiding kan aangetoond worden wat iemand kent en kan. Én maakt het verbinden van de wereld tussen formeel en non-formeel mogelijk. Landen om ons heen spreken vaak al van één kwalificatiesysteem. Het is van belang dat er een ‘uitwisselbaarheid, zelfde waardering’ plaatsvindt bij het betreden van de arbeidsmarkt, in de vorm van het aantonen van leeruitkomsten op een bepaald niveau.
Vergelijkbaar
Tijdens het webinar vertelden Sonja Leenen en Roy Fleuren van Vervoerscollege Venlo, NRTO-lid en een ingeschaalde organisatie in de logistiek waarom zij bovenstaande beamen. “Wij willen dat onze opleidingen vergelijkbaar zijn. In het verleden gebeurde dit in de markt op naam, niet op niveau. Door bijvoorbeeld de planner wegtransport basis in te laten schalen, kunnen wij zowel de markt als de deelnemer voorzien van een aansprekend opleidingsaanbod en daarin onderscheidend zijn. Daarnaast zorgt een NLQF-inschaling voor houvast en structuur bij de uitvoer van de kwalificatie. Kandidaten zijn blij met inzicht in het niveau wat zij gaan behalen, een diploma met een niveau heeft meerwaarde voor het CV.”
Meer weten over het NLQF of het volgende webinar bijwonen? Ga naar www.nlqf.nl