De NRTO kent vele unieke leden en een daarvan is Innovam (trainingen en advies voor de hele mobiliteitssector). Onder het label van de Cycle Hub biedt zij de mbo-opleiding fietstechniek aan aan een zeer gemêleerde doelgroep; volwassenen met een afstand op de arbeidsmarkt, maar ook volwassenen die na jaren bureauwerk er bewust voor kiezen om met hun handen te gaan werken. Dit doet ze samen met het UWV en de samenwerking is hecht én goed. Om te zien hoe dat in de praktijk gaat, ging ik (Bozèna van Trigt) naar Middelburg.
Fietsen is hot
Onderweg naar Middelburg had ik mijn tijd in de trein gereserveerd om de verkiezingsprogramma’s te analyseren. Ik las op verschillende plekken dat een leven lang ontwikkelen belangrijk wordt gevonden en via het mbo, hbo en wo ontsloten moet worden voor iedereen. Ook las ik over de fiets, dat deze meer betekenis moet krijgen als vervoersmiddel, fietsen gezond is en nul uitstoot bovendien. En zo studerend op de stukken kwam ik aan en legde ik het laatste stukje naar Cycle Hub Middelburg af per vouwfiets.
Cycle Hub
Cycle Hub Zeeland is een samenwerking tussen Wende, Deinco Uitzendgroep, Tweewieler Academy (Innovam) en bestaat uit een opleidingscentrum en fietsenwinkel (verhuur, verkoop en reparaties). In samenwerking met het UWV en het ROC Midden Nederland zetten zij hun schouders onder het vraagstuk van gebrek aan fietstechnici. Het afgelopen jaar zijn er landelijk meer dan 100 zij-instromers gestart en direct in de praktijk aan de slag zijn gegaan.
Hier aangekomen was er tijd voor nadere kennismaking met de gesprekspartners aan tafel;
– Herbert Dettingmeijer (Wende, Cycle Hub)
– Robbert Jan van den Berg (Innovam), Henri Verhoeks (Innovam),
– Mascha Visser-Visschers (UWV)
– Rutger Punt (UWV)
Uit de presentatie van Robbert Jan bleek dat de vraag aan de fietsbranche voor personeel velen malen de uitstroom uit het (bekostigd) onderwijs overtreft. Hoe mooi is het dan dat een NRTO-lid als Innovam samen met het UWV een nieuwe doelgroep bereikt en oplossingen realiseert!
Mobiliteit in de regio
Ook het belang van regio kwam al snel naar voren; Zeeland heeft een uitdaging op het gebied van mobiliteit, bereikbaarheid en openbaar vervoer. Fietsen wordt gezien als een deel van de oplossing, mits die fietsen onderhouden kunnen worden door kwalitatief goed opgeleide mensen. De Cycle Hub biedt deze oplossing op een laagdrempelige manier o.a. door een fietsenwinkel bij het opleidingsbedrijf. Daarnaast verstrekken ze fietsen aan studenten van het lokale ROC zodat deze naar hun stagebedrijf kunnen.
De taart
Cycle Hub doet betekenisvol werk en is verankerd met haar omgeving. Het was een mooie middag! Terug in de trein ging ik verder met de analyse van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen en mijmerde ik, zoals dat alleen in de trein kan. We hebben het er vaak over bij de NRTO; leven lang ontwikkelen is belangrijk, dat onderschrijven we volmondig. Daarvoor is het belangrijk om te realiseren dat er een divers palet van opleiders nodig is, die ieder een bijdrage levert op zijn of haar unieke manier. We zeggen dat de taart groter kan en moet. Dàt systeem laten bloeien is de uitdaging voor de komende tijd, privaat en publiek, cursorisch en OCW-erkend. Hierover voeren wij graag het gesprek met leden, overheid en politiek!
Wil je meer weten over opleiden voor de fietstechniek, tekortsectoren of over leven lang ontwikkelen? Neem dan contact met Bozèna van Trigt – bozenavantrigt@nrto.nl