Cybersecurity staat hoog op de agenda van de NRTO omdat ransomware en andere vormen van cybercriminaliteit ook opleiders kunnen treffen. Daarnaast is door de coronacrisis de afhankelijkheid van de digitale infrastructuur ook bij opleiders enorm toegenomen. Uit het rapport ‘Binnen zonder kloppen’ van de Inspectie van het Onderwijs over cybersecurity in het hoger onderwijs blijkt dat er nog veel werk aan de winkel is op dit gebied. Het algehele niveau van beveiliging van zowel de bekostigde als de niet-bekostigde instellingen moet worden opgehoogd. Naar aanleiding van dit rapport is er een commissiedebat in de Tweede Kamer geweest over dit onderwerp. Hieruit komt voort dat de minister van OCW in het eerste kwartaal van 2022 een plan voor de aanpak van cybersecurity wil.
Hoewel opleiders zelf verantwoordelijk blijven voor cybersecurity, wil de NRTO als brancheorganisatie zijn leden bewustmaken en informeren over de gevaren van ransomware en andere vormen van cybercriminaliteit.
”We willen de leden helpen bij veilig digitaal ondernemen en op de hoogte stellen van de meest effectieve preventieve maatregelen. De NRTO is daarom sinds 1 februari een samenwerkingspartner van het Digital Trust Center. Ook bieden we in samenwerking met het toonaangevende Fox IT begin 2022 kosteloos een Online Hack Demo aan de leden aan.”
– Ria van ‘t Klooster, directeur NRTO
5 cybersecurity tips
Kijk nog eens naar de 5 cybersecurity tips om veilig het nieuwe jaar te starten, want better safe than sorry!